Gümrük Kanunu · Madde 56

56. Madde

Üretildiği ülkeden başka bir ülke ürünü olduğu izlenimi veren isim veya simgeler taşıyan eşyanın Türkiye'ye ithaline izin verilmez.

Sınav için özet

  • Yasak, eşyanın üzerinde veya iç ve dış ambalajında bulunan yanıltıcı isim ya da simgeleri kapsar.
  • İthal yasaktır; ancak transit geçiş, antrepo ve benzeri yerlere konulma veya yeniden ihraç için MÜSTEŞARLIKÇA izin verilebilir.
  • Tereddüt hâlinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığının görüşü esas alınarak işlem yapılır.
  • İsim ve simgelerin kaldırılması ya da gerçek menşein gösterilmesi amacıyla elleçlemeye izin verilebilir; usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
  • Türk menşeli eşyada kullanılmak üzere getirilen, başka ülke menşeli izlenimi verecek yabancı dilde boş zarf, şerit, etiket, damga ve benzeri eşya da düzenlemeye tabidir.

Bu maddeyi öğrendin mi?

Bu maddeden 3 soru var. Ücretsiz kayıt ol; soruları çöz, hafıza notunu gör, yanlışların aralıklı tekrar planına düşsün.

Ücretsiz kayıt ol

Resmî metin

Madde 56 – 1. Gerek üzerlerinde, gerek iç ve dış ambalajlarında üretildiği ülkeden başka bir ülke ürünü olduğunu gösteren veya böyle bir izlenim uyandıran isim ya da simgeler taşıyan eşyanın Türkiye'ye ithaline izin verilmez. Bu gibi eşyanın Türkiye'den transit geçişine veya antrepo ve benzeri yerlere konulmasına ya da yeniden ihracına Müsteşarlıkça izin verilebilir. (Ek cümleler: 18/6/2009-5911/11 md.) Eşyanın bu fıkra kapsamında olup olmadığının belirlenmesinde tereddüt edilen durumlarda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının görüşü esas alınarak işlem yapılır. Söz konusu isim ve simgelerin kaldırılması veya eşyanın gerçek menşeinin gösterilmesi amacıyla, usul ve esasları yönetmelikle belirlenecek elleçleme faaliyetlerine izin verilebilir. 2. Türk menşeli eşyada kullanılmak üzere ve bunların başka ülke menşeli olduğunu gösterecek veya böyle bir izlenim uyandıracak nitelikte, üzerleri yabancı dille yazılı veya basılı her türlü boş zarf, şerit, etiket, damga ve benzeri eşya ile Türkiye'de düzenlenebilecek belgeleri başka ülkelerde düzenlenmiş gibi gösterebilecek nitelikte, üzerleri imzalı veya imzasız olsun, Türkiye'de yerleşik olmayan yabancı firmalara ait proforma faturalar hariç boş faturaların Türkiye'ye ithaline izin verilmez. Türkiye'de yerleşik firmalarla, lisans, royalti veya patent anlaşması yabancı firmaların bu tür eşyası bu hüküm dışındadır.
Kaynaktaki resmî metni doğrula →