Gümrük Kanunu · Madde 37

37. Madde

Gümrük Bölgesine getirilen eşya, getiren kişi tarafından gecikmeksizin belirlenen bir gümrük idaresine, uygun görülen bir yere veya doğrudan bir serbest bölgeye götürülür.

Sınav için özet

  • Yükümlü, eşyayı getiren kişidir ve götürme gecikmeksizin yapılır; usul ve esasları Müsteşarlık belirler.
  • İki hedef vardır: belirlenen bir gümrük idaresi ya da gümrükçe uygun görülen herhangi bir yer.
  • Serbest bölgeye götürme özel şartlara bağlıdır: deniz veya havayoluyla ya da Gümrük Bölgesinden geçmeksizin karayoluyla DOĞRUDAN.
  • Eşya aktarılmışsa nakliyeden sorumlu olanlar da aynı hükümlere uymak zorundadır.
  • Müsteşarlık; yolcu, sınır ahalisi ve posta eşyası ile ekonomik açıdan önem arz etmeyen eşya için özel hükümler getirebilir.
  • Gümrük Bölgesinin iki noktası arasında, bölge dışında durmaksızın düzenli hava veya deniz seferiyle yapılan taşımada bölgeyi geçici terk eden eşyaya bu hükümler uygulanmaz.

Bu maddeyi öğrendin mi?

Bu maddeden 2 soru var. Ücretsiz kayıt ol; soruları çöz, hafıza notunu gör, yanlışların aralıklı tekrar planına düşsün.

Ücretsiz kayıt ol

Resmî metin

Madde 37 – 1. Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşya, getiren kişi tarafından gecikmeksizin Müsteşarlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun olarak; a) Belirlenen bir gümrük idaresine veya gümrükçe uygun görülen herhangi bir yere, b) Deniz veya havayoluyla ya da Türkiye Gümrük Bölgesinden geçmeksizin karayoluyla doğrudan bir serbest bölgeye, götürülür. 2. Türkiye Gümrük Bölgesine getirildikten sonra eşyanın aktarılması sonucunda nakliyesinden sorumlu olanlar yukarıda belirtilen hükümlere uymak zorundadır. 3. Gümrük idarelerinin gözetim ve kontrolüne ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, yolcu, sınır ahalisi ve posta eşyası ile ekonomik açıdan önem arz etmeyen eşya için özel hükümler getirmeye Müsteşarlık yetkilidir.36 4. (Değişik: 18/6/2009-5911/8 md.) Yukarıdaki fıkralar ile 35/A ila 35/C ve 38 ila 50 nci madde hükümleri, Türkiye Gümrük Bölgesinin dışında durmaksızın, Gümrük Bölgesinin iki noktası arasında düzenli bir hava veya deniz seferiyle doğrudan yapılan taşımacılık nedeniyle Türkiye Gümrük Bölgesini geçici olarak terk eden eşyaya uygulanmaz. 5. Bu maddenin 1 inci fıkrası hükmü, varış yeri bir Türk limanı veya havalimanı olmaksızın, Türkiye karasularını ya da hava sahasını geçen gemilerde veya hava araçlarında yüklü eşyaya uygulanmaz.
Kaynaktaki resmî metni doğrula →