Gümrük Kanunu · Madde 28

28. Madde

Fiilen ödenen veya ödenecek fiyattan ayırt edilebilmeleri koşuluyla altı gider kalemi gümrük kıymetine dahil edilmez.

Sınav için özet

  • Ortak şart: giderlerin fiyattan AYIRT EDİLEBİLİR olması gerekir.
  • Giriş yerine varıştan SONRA yapılan nakliye ve sigorta giderleri kıymete dahil edilmez.
  • İthalattan sonra yapılan inşa, kurma, montaj, bakım veya teknik yardım giderleri dahil edilmez.
  • Finansman anlaşması uyarınca alıcının üstlendiği faiz giderleri, eşyanın Türkiye'de çoğaltılması hakkı için yapılan ödemeler, satın alma komisyonları ve Türkiye'de ödenecek ithalat vergileri de hariçtir.
  • Faiz giderinde finansmanın satıcı ya da başkası tarafından sağlanmış olmasına bakılmaz; ancak anlaşmanın YAZILI olması ve gerektiğinde alıcının iki hususu kanıtlaması şarttır.
  • Kanıtlanacak hususlar: eşyanın beyan edilen fiyattan satıldığı ve faiz oranının, finansmanın sağlandığı ülkede o tarihte geçerli olan seviyeyi aşmadığı.

Bu maddeyi öğrendin mi?

Bu maddeden 2 soru var. Ücretsiz kayıt ol; soruları çöz, hafıza notunu gör, yanlışların aralıklı tekrar planına düşsün.

Ücretsiz kayıt ol

Resmî metin

Madde 28 – İthal eşyasının fiilen ödenen veya ödenecek fiyatından ayırt edilebilmeleri koşuluyla aşağıdaki giderler gümrük kıymetine dahil edilmez: a) Eşyanın, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi ile Türkiye’nin anlaşmalarla dahil olduğu gümrük birliği gümrük bölgelerine giriş yerine varışından sonra yapılan nakliye ve sigorta giderleri, b) Sınai tesis, makina veya teçhizat gibi, ithal eşyası için ithalattan sonra yapılan inşa, kurma, montaj, bakım veya teknik yardıma ilişkin giderler,30 c) İthal eşyasının satışıyla ilgili olarak bir finansman anlaşması uyarınca alıcı tarafından üstlenilen faiz giderleri; d) İthal eşyasının Türkiye’de çoğaltılması hakkı için yapılan ödemeler; e) Satın alma komisyonları; f) Eşyanın ithali veya satışı nedeniyle Türkiye’de ödenecek ithalat vergileri. (c) bendinde belirtilen hallerde, finansmanın satıcı veya bir başka kişi tarafından sağlanmış olmasına bakılmaz. Ancak, finansman anlaşmasının yazılı olarak yapılmış olması ve gerektiğinde alıcının; - Eşyanın, fiilen ödenen veya ödenecek fiyat olarak beyan edilen fiyattan satıldığını, - Söz konusu faiz oranının, finansmanın sağlandığı ülkede o tarihte bu tür bir işlem için geçerli olan faiz oranı seviyesini aşmadığını, kanıtlaması şarttır.
Kaynaktaki resmî metni doğrula →