Gümrük Kanunu · Madde 158

158. Madde

Serbest dolaşımda olmayan eşya ile 152 nci maddenin (b) bendindeki serbest dolaşımdaki eşya kural olarak serbest bölgelerde kullanılamaz ve tüketilemez; sayılan hallerde bu yasak uygulanmaz.

Sınav için özet

  • KURAL: 157 nci madde hükümleri uygulanmaksızın, serbest dolaşımda olmayan eşya ile 152 nci maddenin (b) bendindeki serbest dolaşımdaki eşya bölgede tüketilemez veya kullanılamaz.
  • İSTİSNA (a): Serbest bölgelerdeki TESİSLERİN YAPIMINDA kullanılan eşya.
  • İSTİSNA (b): Bölgedeki tesislerde makina-teçhizat, demirbaşa kayıtlı eşya veya bunların parçası olarak kullanılan eşya.
  • İSTİSNA (c): Bölgede yerleşik GEMİ İNŞA faaliyetinde bulunanlara gemi inşasında kullanılmak üzere teslimi yapılan eşya.
  • Bu istisnalar durumun TEVSİKİ (belgelendirilmesi) kaydıyla uygulanır.
  • Yasak; eşyanın serbest dolaşıma girişi veya geçici ithalata tabi tutulmasına ilişkin ithalat vergileri ya da tarım/ticaret politikası önlemlerinin uygulanmasını gerektirmiyorsa kullanma veya tüketmeye engel olmaz.
  • Ancak eşya bir KOTA veya TARİFE TAVANINA tabi ise gümrük beyannamesi verilmesi zorunludur.

Bu maddeyi öğrendin mi?

Bu maddeden 2 soru var. Ücretsiz kayıt ol; soruları çöz, hafıza notunu gör, yanlışların aralıklı tekrar planına düşsün.

Ücretsiz kayıt ol

Resmî metin

Madde 158 – 1. 157 nci madde hükümleri uygulanmaksızın, serbest dolaşımda olmayan eşya ile 152 nci maddenin (b) bendinde belirtilen serbest dolaşımda olan eşya, serbest bölgelerde tüketilemez veya kullanılamazlar.87 (Ek paragraf: 18/6/2009-5911/32 md.) Ancak, a) Serbest bölgelerdeki tesislerin yapımında kullanılan, b) Serbest bölgelerde bulunan tesislerde makina-teçhizat, demirbaşa kayıtlı eşya veya bunların parçası olarak kullanılan, c) Serbest bölgelerde yerleşik gemi inşa faaliyetinde bulunanlara gemi inşasında kullanılmak üzere teslimi yapılan, eşya, bu durumun tevsiki kaydıyla, bu hükmün dışındadır. 2. Yönetmelikle belirlenen teçhizat ve tedarik ürünlerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ilgili rejimde öngörülen hallerde 1 inci fıkra uygulaması, eşyanın serbest dolaşıma girişi veya geçici ithalata tabi tutulmasına ilişkin ithalat vergileri veya tarım politikası ya da ticaret politikası önlemlerinin uygulanmasını gerektirmemesi halinde, bu eşyanın kullanılmasına veya tüketilmesine engel oluşturmaz. Ancak, söz konusu eşyanın bir kota veya tarife tavanına tabi olması halinde, bu eşya ile ilgili olarak gümrük beyannamesi verilmesi zorunludur.
Kaynaktaki resmî metni doğrula →